Забуті рецепти наших бабусь

Забуті рецепти наших бабусь

2019-06-18T09:51:28+00:0010.06.2019|Історія|

Ці страви записали колишні учні Жидичинської школи. Хтось –від бабусі, а хтось – від мами. Тепер ми таких не готуємо, а все-таки, хто бажає – спробуйте!
Куліш
Варили картоплю, як на суп, всипали туди пшоно, тоді воно набухало і було готове.
Кваша
Занурювали гречану муку, підбивали гречаною, Було готове, коли вистоялося у теплому місці.
Галаза
Варили квасолю, сипали туди пенсак ( крупа перлова), це все варили. Коли вже було готове,
зажарювали салом.
Пампушки
З того тіста, що печуть хліб, робили пампушки і пекли. Начинка: товкли в макітрі часник, додавали олію лляну. Пампушки змочували начинкою і ставили у піч підійти.
Молочний суп
В кипляче молоко кидали картоплю і варили до готовності.
Картопля з маком
Почистити картоплю і зварити у солоній воді. Злити воду. Розтерти качалкою в макітрі картоплю. Пересипати товченим маком і ставити у піч, щоб засмажилась.
Книглі
Натерти сиру картоплю, юшку злити, а картоплю переполоскати разів зо два, щоб не була
терпкою. Потім перемішували наполовину із пшеничним борошном і з цього тіста виробляли
галушки, начинивши кожну однією сливою цілою без кісточки. Варять книглі на окропі, а мастять маслом або олією.
Локшина із яловичиною

Підсмажують із маслом і цибулею дрібно посічену яловичину, змішують із локшиною, кладуть на
глибоку сковорідку, поливають злегенька не дуже теплою сметаною і запікають.
Записала Грек Наталія 17.02.1998 року від Окомонюк Степаніди Філімонівни, 1926 року
народження.
Квашена салата
Квашать салату, посипають сіль, трохи кропу і заквашують. Коли вона вкваситься, то виходить, як
квашені огірки.
Пшоняні голубці
Беруть листя з квашеної капусти. Відварити пшоно і процідити, потім пшоно піджарюють на оліях, туди додають моркву, цибулю. Роблять, як голубці. Варять, потім мастять олією. Цю страву робили у піст.
Записала Гуз Людмила від Кушнір Марії Антонівни ( с. Озерце), 1933 р.н

Кваша
Рано розчинити на гречаній муці і поставити, щоб сходило. В обід замісити, підсипаючи житньою
мукою. Запарувати у горщику і ввечері варити.
Волок з лободи
Нарвати молоде листя лободи. Тоді піджарити на жирові, але перед цим її потрібно відварити.
Тоді додати цибулю, сіль і так тушити.
Киселиця
Поставити воду, щоб закипіла і вкинути свіжих вишень. Тоді підбити мукою і полити сметаною і
посипати цукром.
Записала Гуз Людмила від Романчук Марії Григорівни ( с. Озерце), 1925 р.н.
Щупіня
Брали ячмінь. Товкли в ступі і варили з нього густу кашу. Окремо варили горох у вигляді пюре.
Переціджували на друшляк, накладали в миску кашу і поливали горохом.
Пшоняна каша з юшкою
Товкли просо в ступі і варили пшоняну кашу. До неї варили юшку із цукрових буряків. Насипали
каші і поливали цією юшкою.
Коржі
Беруть насіння конопель, пражуть його. Тоді труть у макітрі макогоном, щоб воно стало біле, як
молоко. До нього ллють кип’ячену воду і сіють на сито. Далі печуть тоненькі коржі, ламають їх
квадратиками і кладуть у глиняні ринки ( горщики), заливаючи молоком. Накривають кришкою,
саджають у піч і вони там тушать 30 хв. Потім подають на стіл.
Кваші

Брали 2 пригорщі гречаної і житньої муки, заливали кип’ятком. Як схолоне, розводили водою І
ставили, щоб перебродило. Потім в горщику пекли в печі. На смак – кисло-солодке.
Записала Белякова Леся від Пустової Віри Мефодіївни ( нар. у с. Лукашівка Монастирщинського
району Черкаської обл.. у 1929 р ).
Картопляні галушки
Вбираємо картоплю, тремо на терку. Потім беремо марлю. Відціджуємо воду, а в терту картоплю
кидаємо сіль, муку, вбиваємо одне яйце і все добре вимішуємо. Потім на плиту ставимо каструлю
з водою, солимо і чекаємо, поки закипить. А з картопляного тіста робимо галушки. Потім кидаємо їх у киплячу воду і мішаємо дерев’яною ложкою. Коли галушки спливають, то виймаємо їх друшляком. Жаримо шкварки із цибулею і поливаємо цим галушки і посипаємо тертим сиром.
Хамула
В каструлю наливаємо воду і ставимо на плиту. Беремо сушені сливки чи вишні , абрикоси.
Промиваємо і кидаємо їх у каструлю з водою. Все це вариться до готовності. Потім беремо окрему
посудину. 3 л муки заливаємо водою, щоб не було грудочок і виливаємо в каструлю, помішуючи,
щоб розварилося.
Записала Андросюк Ольга від Андросюк Анастасії Григорівни, 1921 р.н.
Бігас
Взяти порівну капусту і квасолю. Ці овочі відварити до готовності окремо. Квасолю мнуть,
розмішуючи з капустою і заправляють салом.
Суп молочний
Взяти молока і води, змішати. На цьому зварити картоплю і крупу пшоняну, вкинути шматок сала.
Мамалига
З кукурудзяної муки зварити густу кашу, потім її поставити у піч для випрівання. Заправити салом або цукром.
Записала Самох Ольга від Самох Ганни Кирилівни, 1949 р.н.
Борщ із кропиви
Взяти молоду кропиву, відварити у воді. Потім відцідити і порізати кусочками. Відварити у воді
телятину або баранину, порізану кусочками і додати порізану кропиву, щоб було густе. Коли борщ звариться. Вкинути зварене і подрібнене яйце.
Записала Пасічник Марія від Пасічник Людмили Василівни,1952 р.н.
Колись парили квашу, терли насіння на молоко, варили картопляні галушки, пекли пироги з
квасолею і сушеними вишнями, квасили червоні буряки на борщ, варили кашу із лободи, пшоняну квашу варили на сиворотці, квасили оселедці, варили борщ капустяний із пшоном, варили вареники з гречкою та пшоном, пекли бабку.
Кваша

Житньою мукою запарювали на ніч квашу, а на ранок відпарювали гречаною мукою.
Записала Марфіна Олена від Бальбузи Зінаїди Адамівни, 1924 р.н
Фруктова юшка
Свіжі фрукти обчищають від плодоніжок і видаляють насіння. Молоко змішують з водою,
засипають нарізані часточками фрукти і варять 30-40 хв. Сметану з борошном та цукром змішують
до однорідної маси. Підготовленою масою заправляють юшку і дають ще раз прокипіти.
Чир
У каструлю з киплячим молоком повільно всипають свіже просіяне кукурудзяне борошно,
постійно помішуючи, щоб не залишилося грудок, солять і, помішуючи, варять 10 хв. Готовий чир
подається гарячим.
Рецепти Фарилюк Ганни Яківни, 1932 р.н. записала Романюк Лілія

Іраїда Майданець, краєзнавець